Conform art. 12 Legea 344/2006, Inspectia Muncii este autoritatea publica cu atributii de birou de legatura, care efectueaza schimbul de informatii cu institutiile competente din statele membre ale Uniunii Europene sau ale Spatiului Economic European, comunica institutiilor competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European, precum si Comisiei Europene informatii referitoare la calitatea sa de autoritate cu atributii de birou de legatura, și raspunde cererilor motivate de informare a acestor institutii cu privire la detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale, inclusiv referitor la abuzuri sau la cazuri de activitati transnationale considerate ilegale

Conform prevederilor art. 6 din HG 104/31.01.2007 pentru reglementarea procedurii specifice privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale pe teritoriul României, întreprinderile care detaşează salariaţi pe teritoriul României au obligaţia de a transmite o comunicare privind detaşarea salariaţilor potrivit anexei nr. 1, în limba română, inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază urmează să se desfăşoare activitatea, cu minimum 5 zile anterior începerii activităţii salariaţilor detaşaţi pe teritoriul României, dar nu mai târziu de prima zi de activitate.

Întreprinderile prevăzute la art. 1 din Lege vor transmite inspectoratului teritorial de muncă orice modificare a elementelor prevăzute în anexa nr. 1, în termen de 5 zile de la data producerii acesteia.

În situaţia în care întreprinderea prevăzută la art. 1 din Lege detaşează un salariat străin care este cetăţean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, aceasta va completa o declaraţie, conform anexei nr. 2, potrivit căreia salariatul respectiv îndeplineşte condiţiile legale de muncă din statul membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European în care întreprinderea străină este stabilită.

Declaraţia completată potrivit anexei nr. 2 se transmite, în limba română, inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază urmează să se desfăşoare activitatea, cu minimum 5 zile înaintea începerii activităţii salariatului cetăţean al unui stat nemembru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European, detaşat pe teritoriul României.

O copie a comunicării prevăzute la anexa nr. 1 se transmite şi beneficiarului prestării de servicii, la aceeaşi dată la care a fost transmisă inspectoratului teritorial de muncă.



Anexa 1 şi 2 – limba română

Anexa 1 şi 2 – limba engleză